Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Правління НБУ № 859 від 03.12.2015 Про затвердження Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України

ПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО БАНКУ УКРАЇНИ

ПОСТАНОВА

03.12.2015  № 859


Про затвердження Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України

Відповідно до статей 6, 7 та 56 Закону України "Про Національний банк України", статті 66 Закону України "Про банки і банківську діяльність" та з метою встановлення порядку обліку та проведення Національним банком України та банками операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України, Правління Національного банку України ПОСТАНОВЛЯЄ:

1. Затвердити Положення про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України, що додається.

2. Відділу депозитарного обліку державних цінних паперів (Супрун А.В.) довести зміст цієї постанови до відома банків України для використання в роботі.

3. Департаменту інформаційних технологій (Нагорнюк В.В.) протягом двох тижнів після прийняття цієї постанови внести зміни до програмно-технологічного забезпечення СертЛайн та провести тестове випробування.

4. Постанова набирає чинності з дня її офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цієї постанови покласти на заступника Голови Національного банку України Чурія О.Є.

Голова

В.О. Гонтарева


ЗАТВЕРДЖЕНО
Постанова Правління
Національного банку України
03.12.2015 № 859


ПОЛОЖЕННЯ
про порядок обліку та проведення Національним банком України та банками України операцій з депозитними сертифікатами Національного банку України

I. Загальні положення

1. Це Положення розроблено відповідно до нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку України (далі - Національний банк) з питань регулювання ліквідності банківської системи з метою проведення та обліку операцій з депозитними сертифікатами Національного банку (далі - депозитні сертифікати) у Системі кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ (далі - Система СЕРТИФ), урегулювання взаємодії підрозділів Національного банку і банків України.

2. У цьому Положенні терміни вживаються в такому значенні:

1) програмно-технологічне забезпечення СертЛайн (далі - ПТЗ СертЛайн) - це програмний комплекс, призначений для автоматизації кількісного обліку депозитних сертифікатів Національного банку, обслуговування операцій з їх розміщення, обігу, сплати доходу та погашення;

2) програмно-технологічне забезпечення КредЛайн (далі - ПТЗ КредЛайн) - це програмний комплекс, призначений для автоматизації проведення операцій з рефінансування банків, що має інтерфейс з ПТЗ СертЛайн;

3) система СЕРТИФ - це підсистема ПТЗ СертЛайн, які обслуговує розміщення, облік, обіг та погашення депозитних сертифікатів.

Інші терміни та поняття, що вживаються в цьому Положенні, застосовуються в значеннях, визначених законодавством України, у тому числі нормативно-правовими актами Національного банку.

3. Операції з депозитними сертифікатами проводяться в Системі СЕРТИФ, яка обслуговує розміщення, облік, обіг та погашення депозитних сертифікатів.

4. Довідково-аналітичні форми та виписки з рахунків власників у Системі СЕРТИФ формуються банками за допомогою засобів ПТЗ СертЛайн або подаються Національним банком на письмовий запит власника за підписом уповноваженої особи власника.

5. Відділ депозитарного обліку державних цінних паперів (далі - Відділ) здійснює організаційно-методичне керівництво, пов'язане з функціонуванням та удосконаленням Системи СЕРТИФ, контроль за відповідністю кількості депозитних сертифікатів, що перебувають в обігу, загальному обсягу їх розміщення, виконання операцій щодо депозитних сертифікатів, передбачених цим Положенням, надає довідково-аналітичну інформацію, що визначена договірними відносинами та нормативно-правовими актами Національного банку.

6. Центральна розрахункова палата (далі - ЦРП) здійснює впровадження та експлуатацію ПТЗ СертЛайн, укладання та виконання договорів з біржами про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами, формування реєстру банків - власників депозитних сертифікатів засобами Системи СЕРТИФ.

7. Операційний департамент здійснює контроль за надходженням коштів від банків під час розміщення депозитних сертифікатів, нарахування та перерахування процентних доходів та перерахування коштів з погашення депозитних сертифікатів банкам.

8. Департамент інформаційних технологій здійснює розроблення, впровадження та супроводження ПТЗ СертЛайн, що забезпечує обслуговування операцій з депозитними сертифікатами.

9. Департамент відкритих ринків забезпечує такі функції:

1) розроблення нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку з питань проведення Національним банком операцій з депозитними сертифікатами;

2) укладання та контроль за виконанням банками генеральних договорів за операціями з розміщення депозитних сертифікатів Національного банку;

3) надання повідомлень банківській системі щодо умов проведення, результатів розміщення депозитних сертифікатів;

4) надання повідомлень/розпоряджень щодо дострокового погашення депозитних сертифікатів у випадках, передбачених нормативно-правовими та розпорядчими актами Національного банку.

10. Департамент супроводження кредитів забезпечує надсилання відомості сквитованих розпоряджень щодо блокування/розблокування депозитних сертифікатів, наданих у заставу за операціями з рефінансування (додаток 1).

11. Департамент інформаційної безпеки надає програмно-апаратні засоби захисту інформації, виконує сертифікацію та розповсюдження ключів для системи захисту, проводить аналіз нестандартних ситуацій у роботі Системи СЕРТИФ, пов'язаних з питаннями інформаційної безпеки, а також надає інші послуги з питань захисту інформації.

12. Юридичний департамент забезпечує правову роботу щодо проведення Національним банком операцій з депозитними сертифікатами.

13. Департамент фінансового контролінгу в установленому порядку вносить на розгляд Правління Національного банку пропозиції про встановлення тарифів на послуги щодо обліку та обігу депозитних сертифікатів та користування Системою СЕРТИФ.

14. Департамент бухгалтерського обліку забезпечує розроблення нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку щодо порядку бухгалтерського обліку операцій з депозитними сертифікатами.

II. Порядок укладання договорів з біржами

15. Банки можуть проводити операції з депозитними сертифікатами шляхом участі в торгах, що проводяться на біржах, згідно з установленими ними правилами, з урахуванням вимог, установлених цим Положенням.

16. ЦРП укладає з біржею договір про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами Національного банку (додаток 2) за наявності таких документів:

1) копії ліцензії на проведення професійної діяльності на фондовому ринку, прошитої і засвідченої підписом уповноваженої особи та відбитком печатки біржі;

2) копії установчих документів, зокрема статуту (положення), довідки з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, прошитих та засвідчених підписом уповноваженої особи і відбитком печатки біржі;

3) копії довідки про взяття на облік платника податків, а для платника податку на додану вартість (додатково) - копії свідоцтва про реєстрацію платника податку на додану вартість, засвідченої підписом уповноваженої особи та відбитком печатки біржі;

4) копії наказу про призначення відповідальних осіб біржі, які відповідають за здійснення операцій із депозитними сертифікатами за допомогою програмно-технологічного забезпечення та за роботу із засобами захисту інформації Національного банку;

5) інших документів, що підтверджують повноваження осіб, які підписують договір про розрахунки за договорами з купівлі-продажу депозитних сертифікатів (положення, довіреність, наказ тощо);

6) акта про проведення стендових випробувань взаємодії програмно-технологічного забезпечення Національного банку та біржі.

17. Національний банк отримує плату від біржі згідно з договорами про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами Національного банку.

18. Банк у разі проведення операцій з депозитними сертифікатами на біржовому чи позабіржовому ринку повідомляє реквізити рахунків (код банку, код за ЄДРПОУ, номер аналітичного рахунку) Операційному департаменту для перерахування коштів від погашення депозитних сертифікатів і процентних доходів та ЦРП для отримання коштів за операціями з депозитними сертифікатами, що проводяться на біржовому ринку.

III. Порядок проведення операцій з депозитними сертифікатами

Глава 1. Загальні умови обліку і проведення операцій з депозитними сертифікатами

19. У Системі СЕРТИФ Національний банк здійснює кількісний облік депозитних сертифікатів, власниками яких є банки.

20. Облік депозитних сертифікатів та операції з ними здійснюються на рахунках банків відповідно до цього Положення, плану балансових рахунків Системи СЕРТИФ (додаток 3) та переліку проводок за операціями з депозитними сертифікатами в Системі СЕРТИФ (додаток 4).

21. Банки можуть здійснювати операції з купівлі-продажу депозитних сертифікатів та операції репо з переходом прав власності на депозитні сертифікати на міжбанківському кредитному ринку, у тому числі на торгах, що проводяться біржами, а також використовувати їх як забезпечення виконання зобов'язань на міжбанківському кредитному ринку та за кредитами Національного банку.

22. Передавання інформації від банків та бірж до Системи СЕРТИФ здійснюється шляхом подання ними за допомогою програмно-технологічного забезпечення Системи СЕРТИФ електронних документів - розпоряджень у захищеному від модифікації та викривлення вигляді, які в обов'язковому порядку містять ідентифікатор ключа робочого місця, де ці документи були сформовані, та електронний цифровий підпис відповідального виконавця, яким ці документи були сформовані. Банки та біржі не мають права вносити будь-які зміни у програмно-технологічне забезпечення Системи СЕРТИФ, уключаючи вбудовану систему криптографічного захисту інформації, та повинні суворо дотримуватися вимог щодо організації робіт із засобами захисту інформації Національного банку.

23. Розпорядження на списання депозитних сертифікатів/розпорядження на зарахування депозитних сертифікатів (далі - розпорядження) має містити такі реквізити:

1) назву операції;

2) код біржі (для біржових операцій);

3) код за ЄДРПОУ банку-продавця, код за ЄДРПОУ банку-покупця, номер рахунку банку-продавця (за операціями з дотриманням принципу "поставка проти оплати");

4) код банку продавця/заставодавця;

5) код банку покупця/заставоутримувача;

6) дату та номер договору;

7) код депозитного сертифіката;

8) кількість депозитних сертифікатів;

9) суму платежу (за операціями з дотриманням принципу "поставка проти оплати").

24. Виконання операцій з депозитними сертифікатами в Системі СЕРТИФ здійснюється на підставі розпоряджень, отриманих від Відділу, банків та бірж за умови збігання відповідних реквізитів. У разі виявлення допущених під час проведення операцій помилок на підставі відповідних розпорядчих та інших документів Відділ здійснює виправлення помилок шляхом проведення коригувальних операцій із обов'язковим зазначенням реквізитів документів, що підтверджують правомірність здійснення такого коригування.

25. За наявності помилок у розпорядженнях, отриманих від банків та бірж, або в разі ненадання розпорядження операції з депозитними сертифікатами не виконуються.

26. Право власності на депозитний сертифікат виникає в банку з часу зарахування оплачених депозитних сертифікатів на рахунок банку в Системі СЕРТИФ, крім випадку зарахування депозитних сертифікатів на балансовий рахунок банку для обліку депозитних сертифікатів, заблокованих під час розміщення для подальшої оплати.

27. Підтвердженням права власності на депозитний сертифікат є виписка з рахунку банку в Системі СЕРТИФ (додаток 5), яку банк - власник депозитного сертифіката отримує за допомогою засобів ПТЗ СертЛайн.

28. За принципом "поставка без оплати" здійснюються розрахунки за такими операціями:

1) розміщення депозитних сертифікатів;

2) купівля-продаж депозитних сертифікатів на позабіржовому ринку;

3) надання Національним банком кредитів банкам під заставу депозитних сертифікатів;

4) міжбанківське кредитування під заставу депозитних сертифікатів;

5) погашення депозитних сертифікатів.

29. За принципом "поставка проти оплати" здійснюються розрахунки за такими операціями:

1) репо з переходом права власності на депозитні сертифікати на біржовому ринку;

2) з купівлі-продажу депозитних сертифікатів на біржовому та позабіржовому ринках.

Дотримання принципу "поставка проти оплати" під час здійснення розрахунків за цими операціями забезпечується Системою СЕРТИФ згідно з регламентом її роботи (додаток 6) та спеціальними засобами СЕП.

30. У день погашення депозитних сертифікатів заборонена перереєстрація прав власності, блокування та розблокування депозитних сертифікатів банками.

Глава 2. Порядок проведення операцій з розміщення депозитних сертифікатів

31. Департамент відкритих ринків надає Відділу за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн повідомлення про задоволення заявок на участь у проведенні тендера з розміщення депозитних сертифікатів/операцій з розміщення депозитних сертифікатів овернайт Національного банку (далі - операцій з розміщення депозитних сертифікатів).

32. Відділ на підставі отриманого в Системі СЕРТИФ повідомлення Департаменту відкритих ринків за результатами проведення операцій з розміщення депозитних сертифікатів здійснює такі проводки:

розміщення депозитних сертифікатів на загальний обсяг розміщених депозитних сертифікатів на рахунках Національного банку;

блокування депозитних сертифікатів, що розміщені та підлягають сплаті в розрізі кожного банку на рахунках банків на підставі задоволених заявок банків.

33. Банки перераховують кошти на підставі офіційного повідомлення Національного банку про задоволення або часткове задоволення заявок на участь у проведенні операції з розміщення депозитних сертифікатів і виписки з відповідного рахунку, отриманої за допомогою засобів ПТЗ СертЛайн, щодо депозитних сертифікатів, що розміщені та підлягають оплаті.

34. У разі отримання від банків коштів у повному обсязі за розміщені депозитні сертифікати Операційний департамент за допомогою засобів ПТЗ СертЛайн здійснює підтвердження надходження коштів від банків за розміщені депозитні сертифікати, придбані під час проведення операцій з розміщення депозитних сертифікатів.

35. Після отримання інформації від Операційного департаменту про оплату в повному обсязі кожним банком депозитних сертифікатів, що розміщуються, Відділ у Системі СЕРТИФ здійснює переказ оплачених депозитних сертифікатів з рахунку для обліку депозитних сертифікатів заблокованих під час розміщення для подальшої оплати на рахунок для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банків, не обтяжені зобов'язаннями.

36. У разі неперерахування окремими банками повної суми коштів за розміщені депозитні сертифікати Відділ наступного робочого дня на підставі отриманого від Департаменту відкритих ринків розпорядження про анулювання депозитних сертифікатів, заблокованих для оплати банком в Системі СЕРТИФ, здійснює відповідні проводки щодо анулювання неоплачених депозитних сертифікатів.

Глава 3. Порядок проведення операцій з купівлі-продажу депозитних сертифікатів та операцій репо з переходом прав власності на депозитні сертифікати на біржовому ринку з дотриманням принципу "поставка проти оплати"

37. Банк-продавець для участі в торгах на обраній біржі за допомогою засобів Системи СЕРТИФ здійснює блокування депозитних сертифікатів на відповідному балансовому рахунку.

38. Біржа отримує від Національного банку за допомогою засобів Системи СЕРТИФ довідку про блокування банком відповідної кількості депозитних сертифікатів для участі в торгах.

39. За результатами торгів біржа надає за допомогою засобів Системи СЕРТИФ до Національного банку електронний реєстр укладених договорів купівлі-продажу/договорів репо, що містить електронну відомість сквитованих розпоряджень.

40. На підставі отриманого реєстру укладених договорів у Системі СЕРТИФ здійснюється переведення депозитних сертифікатів банку-продавця з балансового рахунку для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані для участі в торгах, на його балансовий рахунок для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані для здійснення розрахунків за результатами торгів.

41. Після виконання в Системи СЕРТИФ блокування відповідної кількості депозитних сертифікатів для розрахунків за результатами торгів на підставі укладеного на біржі договору купівлі-продажу/договору репо Національний банк надає банку-покупцю за допомогою засобів СЕП повідомлення про необхідність перерахування коштів за депозитні сертифікати, що містить такі обов'язкові реквізити:

1) код банку-продавця;

2) код банку-покупця;

3) суму платежу;

4) номер і дату договору купівлі-продажу/договору репо, за яким мають бути перераховані кошти;

5) реєстраційний номер операції, що присвоєний Системою СЕРТИФ;

6) код за ЄДРПОУ банку-продавця;

7) код за ЄДРПОУ банку-покупця;

8) номер рахунку банку-продавця для оплати;

42. Банк-покупець перераховує банку-продавцю на підставі вищезазначеного повідомлення кошти з використанням спеціальних засобів СЕП.

43. На підставі повідомлення СЕП про перерахування коштів за депозитними сертифікатами Системою СЕРТИФ здійснюються проводки щодо зарахування оплаченої кількості депозитних сертифікатів на балансовий рахунок банку-покупця для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банків і не обтяжені зобов'язаннями.

44. Банк-покупець за запитом засобами ПТЗ СертЛайн отримує виписку з рахунку в Системі СЕРТИФ з інформацією про зарахування на його рахунок придбаних депозитних сертифікатів.

45. Розблокування депозитних сертифікатів з торгів протягом операційного дня здійснюється на підставі розпорядження банку - продавця депозитних сертифікатів та інформаційного повідомлення біржі щодо підтвердження розблокування депозитних сертифікатів.

46. Розблокування депозитних сертифікатів з торгів під час виконання процедур завершення операційного дня здійснюється автоматично.

47. У разі неперерахування банком-покупцем коштів, депозитні сертифікати автоматично розблоковуються та повертаються на рахунок банку-продавця для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банку і не обтяжені зобов'язаннями банку-продавця, під час виконання процедур завершення операційного дня.

Глава 4. Порядок проведення операцій з купівлі-продажу депозитних сертифікатів на позабіржовому ринку з дотриманням принципу "поставка проти оплати"

48. Банк-продавець за допомогою засобів Системи СЕРТИФ надає розпорядження на списання депозитних сертифікатів з балансового рахунку банку-продавця для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банку і не обтяжені зобов'язаннями банку-продавця, на балансовий рахунок для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані за договорами на позабіржовому ринку.

49. Банк-покупець за допомогою засобів Системи СЕРТИФ надає розпорядження на зарахування депозитних сертифікатів з балансового рахунку для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані за договорами на позабіржовому ринку, на балансовий рахунок для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банку і не обтяжені зобов'язаннями банку-покупця.

50. Після квитування розпоряджень банку-продавця та банку-покупця, Національний банк надає банку-покупцю повідомлення про необхідність перерахування коштів за депозитні сертифікати, яке містить такі обов'язкові реквізити:

1) код банку-продавця;

2) код банку-покупця;

3) суму платежу;

4) номер і дату договору, за яким мають бути перераховані кошти;

5) реєстраційний номер операції, що присвоєний Системою СЕРТИФ;

6) код за ЄДРПОУ банку-продавця;

7) код за ЄДРПОУ банку-покупця;

8) номер рахунку для оплати суми платежу банку-продавця;

51. Банк-покупець перераховує банку-продавцю на підставі вищезазначеного повідомлення кошти з використанням спеціальних засобів СЕП.

52. На підставі повідомлення СЕП про перерахування коштів за депозитними сертифікатами Системою СЕРТИФ здійснюються проводки щодо зарахування кількості оплачених депозитних сертифікатів з балансового рахунку для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані за договорами на позабіржовому ринку банку-продавця, на балансовий рахунок банку-покупця для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банку і не обтяжені зобов'язаннями.

53. Банк-покупець за запитом засобами ПТЗ СертЛайн отримує виписку з рахунку в Системі СЕРТИФ з інформацією про зарахування на його рахунок оплаченої кількості придбаних депозитних сертифікатів.

54. У разі неперерахування банком-покупцем коштів, депозитні сертифікати автоматично розблоковуються та повертаються на балансовий рахунок для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банків і не обтяжені зобов'язаннями банку-продавця, під час виконання процедур завершення операційного дня.

Глава 5. Порядок проведення операцій з купівлі-продажу депозитних сертифікатів на позабіржовому ринку з дотриманням принципу "поставка без оплати"

55. Банк-продавець за допомогою засобів Системи СЕРТИФ надає розпорядження на списання депозитних сертифікатів з балансового рахунку для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банку і не обтяжені зобов'язаннями, на балансовий рахунок банку-продавця для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані за договорами на позабіржовому ринку.

56. Банк-покупець на підставі отриманої за допомогою засобів Системи СЕРТИФ інформації про ініційовану банком-продавцем операцію перераховує банку-продавцю кошти за відповідну кількість депозитних сертифікатів.

57. Після перерахування коштів банк-покупець за допомогою засобів Системи СЕРТИФ надає розпорядження на зарахування депозитних сертифікатів з балансового рахунку для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані за договорами на позабіржовому ринку банку-продавця на балансовий рахунок банку-покупця для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банків і не обтяжені зобов'язаннями.

58. У разі квитування розпоряджень банку-продавця та банку-покупця в Системі СЕРТИФ здійснюються проводки з переходу права власності на придбані депозитні сертифікати до банку-покупця.

59. Банк-покупець за запитом засобами ПТЗ СертЛайн отримує виписку з рахунку в Системі СЕРТИФ з інформацією про зарахування на його рахунок оплаченої кількості придбаних депозитних сертифікатів.

60. Розблокування депозитних сертифікатів, заблокованих за договорами на позабіржовому ринку, здійснюється автоматично під час виконання процедур завершення операційного дня.

Глава 6. Порядок проведення операцій щодо застави депозитних сертифікатів за кредитами Національного банку

61. Національний банк надає кредити овернайт та кредити рефінансування під заставу депозитних сертифікатів на підставі поданих банками за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн заявок згідно з нормативно-правовими та розпорядчими актами Національного банку з питань регулювання ліквідності банківської системи.

62. У разі надання стабілізаційного кредиту для підтримання ліквідності для забезпечення виконання зобов'язань, за яким у заставу приймаються депозитні сертифікати, операції щодо блокування/розблокування цих депозитних сертифікатів здійснюються Відділом на підставі відповідних розпоряджень Департаменту супроводження кредитів.

63. У разі надання кредиту овернайт та/або кредиту рефінансування під заставу депозитних сертифікатів Департамент супроводження кредитів за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн подає Відділу відомість сквитованих розпоряджень щодо блокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ.

64. Відділ опрацьовує за допомогою засобів Системи СЕРТИФ відомість сквитованих розпоряджень та виконує операції щодо блокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ, після чого депозитні сертифікати переказуються на балансовий рахунок банку-заставодавця для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані як забезпечення виконання зобов'язання за кредитом овернайт та/або кредитом рефінансування під заставу депозитних сертифікатів.

65. Після отримання за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн інформаційного повідомлення щодо блокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ Департамент супроводження кредитів готує і передає розпорядження Операційному департаменту, який забезпечує в установленому порядку перерахування коштів банку-заставодавцю за кредитом овернайт та/або кредитом рефінансування під заставу депозитних сертифікатів.

66. У разі потреби додаткового блокування депозитних сертифікатів під виданий раніше кредит рефінансування під заставу депозитних сертифікатів (зміна або збільшення/зменшення застави) Департамент супроводження кредитів за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн подає Відділу відомість сквитованих розпоряджень, на підставі якої Відділ виконує блокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ.

66-1. У разі вивільнення з-під застави депозитних сертифікатів після отримання підтвердження про блокування замінених активів Департамент супроводження кредитів за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн подає Відділу відомість сквитованих розпоряджень, на підставі якої Відділ виконує розблокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ.

66-2. У разі отримання заявки банку на одержання кредиту овернайт та/або участь у тендері з підтримання ліквідності банків під заставу депозитних сертифікатів з пропозицією перерахувати кошти цього кредиту на погашення кредиту овернайт та/або кредиту рефінансування, строк погашення яких настав, Департамент супроводження кредитів за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн подає Відділу розпорядження щодо блокування на транзитному рахунку депозитних сертифікатів, що пропонуються в заставу кредиту та не обтяжені іншими зобов'язаннями.

66-3. Відділ опрацьовує за допомогою засобів Системи СЕРТИФ відповідне розпорядження та виконує операції щодо блокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ, після чого депозитні сертифікати переказуються на балансовий рахунок банку-заставодавця для обліку депозитних сертифікатів, заблокованих для оформлення застави за кредитами, строк погашення яких настав.

66-4. У разі задоволення заявки банку на одержання кредиту овернайт та/або участь у тендері з підтримання ліквідності банків під заставу депозитних сертифікатів з пропозицією перерахувати кошти цього кредиту на погашення кредиту овернайт та/або кредиту рефінансування, строк погашення яких настав, Департамент відкритих ринків за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн подає Відділу розпорядження щодо блокування в заставу депозитних сертифікатів з транзитного рахунку для оформлення застави за кредитом овернайт та/або кредитом рефінансування, строк погашення якого настав, та/або розпорядження щодо розблокування депозитних сертифікатів, що заблоковані на транзитному рахунку для оформлення застави за кредитом овернайт та/або кредитом рефінансування, строк погашення якого настав, та які не були відібрані в заставу за кредитом (у тому числі у разі незадоволення заявки).

66-5. Відділ опрацьовує за допомогою засобів Системи СЕРТИФ відповідне розпорядження та виконує операції щодо блокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ, після чого депозитні сертифікати переказуються на балансовий рахунок банку-заставодавця для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані як забезпечення виконання зобов'язання за кредитом овернайт та/або кредитом рефінансування під заставу депозитних сертифікатів, та/або розпорядження щодо розблокування депозитних сертифікатів, що заблоковані на транзитному рахунку як такі, що запропоновані в заставу за кредитом овернайт та/або кредитом рефінансування, та не були відібрані в заставу за новим кредитом.

67. У день повернення/часткового повернення банком-позичальником кредиту овернайт та/або кредиту рефінансування під заставу депозитних сертифікатів, банк-заставодавець повертає Національному банку кошти.

68. Департамент супроводження кредитів у день повернення/часткового повернення банком-позичальником кредиту овернайт та/або кредиту рефінансування під заставу депозитних сертифікатів після надходження інформації про повернення коштів надає за допомогою засобів ПТЗ КредЛайн Відділу відомість сквитованих розпоряджень щодо розблокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ з відповідним визначенням кількості депозитних сертифікатів, що вивільнятиметься з-під застави.

69. Відділ опрацьовує за допомогою засобів Системи СЕРТИФ відомість сквитованих розпоряджень та виконує операції щодо розблокування депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ, після чого депозитні сертифікати розблоковуються на рахунок банку-заставодавця для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банків і не обтяжені зобов'язаннями.

70. Департамент відкритих ринків у разі невиконання (у тому числі дострокового невиконання за вимогою Національного банку) банком-заставодавцем зобов'язань за кредитом Національного банку, надає Відділу, ЦРП та Операційному департаменту повідомлення/розпорядження щодо дострокового погашення заблокованих депозитних сертифікатів, як застава кредитів овернайт та/або кредитів рефінансування.

70-1. На кінець операційного дня Системи СЕРТИФ залишки на транзитному рахунку не дозволяються. Відділ перевіряє залишок на цьому транзитному рахунку і в разі його наявності повідомляє про залишок Департаменти супроводження кредитів і відкритих ринків та вживає заходів щодо його врегулювання на підставі відповідних розпоряджень до кінця операційного дня Системи СЕРТИФ.

Глава 7. Порядок проведення операцій міжбанківського кредитування під заставу депозитних сертифікатів

71. Банк-заставодавець блокує на транзитному рахунку депозитні сертифікати в Системі СЕРТИФ шляхом надання відповідного розпорядження.

72. Банк-кредитор отримує за допомогою засобів Системи СЕРТИФ інформацію про ініційовану банком-заставодавцем операцію блокування відповідної кількості депозитних сертифікатів та перераховує банку-заставодавцю кошти.

73. Банк-кредитор надає відповідне повідомлення про перерахування коштів у вигляді розпорядження на одержання за допомогою засобів Системи СЕРТИФ.

74. Після квитування розпоряджень банку-заставодавця та банку-кредитора в Системі СЕРТИФ відбувається блокування депозитних сертифікатів на балансовий рахунок для обліку депозитних сертифікатів, що заблоковані як забезпечення виконання зобов'язань за кредитами, наданими на міжбанківському кредитному ринку.

75. Якщо до завершення операційного дня не відбулося квитування розпоряджень банку-кредитора та банку-заставодавця, то депозитні сертифікати розблоковуються на рахунок банку-заставодавця протягом виконання процедур завершення операційного дня.

76. У разі повернення банком-заставодавцем кредиту депозитні сертифікати, що заблоковані як застава, розблоковуються на підставі розпорядження банку-заставодавця і відповідного повідомлення про згоду на розблокування депозитних сертифікатів банку-кредитора, що надаються у вигляді розпорядження на одержання за допомогою засобів Системи СЕРТИФ.

77. У разі неповернення банком-заставодавцем кредиту депозитні сертифікати, що заблоковані як застава, за згодою сторін можуть бути розблоковані на рахунок банку-заставодавця на підставі розпорядження банку-заставодавця і відповідного повідомлення про згоду на розблокування депозитних сертифікатів банку-кредитора, що надаються у вигляді розпорядження на одержання за допомогою засобів Системи СЕРТИФ.

78. Після квитування розпоряджень банку-заставодавця та банку-кредитора в Системі СЕРТИФ відбувається розблокування депозитних сертифікатів банку-заставодавця.

79. До моменту отримання розпоряджень від банку-заставодавця та банку-кредитора депозитні сертифікати залишаються заблокованими на рахунку в банку-заставодавця. У разі закінчення строку обігу і настання погашення депозитних сертифікатів, які є заблокованими як застава за міжбанківським кредитом, сума коштів від їх погашення та нараховані проценти не виплачуються Національним банком до отримання ним письмових узгоджених розпоряджень від банку-кредитора і банку-заставодавця.

80. У разі неповернення банком-заставодавцем кредиту депозитні сертифікати, що заблоковані як застава, можуть бути за згодою сторін передані у власність банку-заставодержателя шляхом зарахування на балансовий рахунок банку-заставодержателя для обліку депозитних сертифікатів, що перебувають у власності банків і не обтяжені зобов'язаннями.

81. Перереєстрація прав власності за депозитними сертифікатами здійснюється в Системі СЕРТИФ після квитування відповідного розпорядження банку-заставодавця та розпорядження банку-кредитора на зарахування депозитних сертифікатів.

Глава 8. Порядок проведення операцій з погашення депозитних сертифікатів

82. Банк у разі проведення операцій з придбання депозитних сертифікатів на біржовому та позабіржовому ринках повідомляє Операційний департамент за допомогою засобів електронної пошти Національного банку про реквізити рахунку (код банку, код за ЄДРПОУ, номер аналітичного рахунку) для перерахування коштів від погашення депозитних сертифікатів і процентних доходів.

83. Обслуговування операцій з планового погашення депозитних сертифікатів здійснюється Операційним департаментом відповідно до умов розміщення депозитних сертифікатів та згідно з реєстром банків - власників депозитних сертифікатів.

84. Операційний департамент на початку дня погашення депозитних сертифікатів отримує сформований засобами Системи СЕРТИФ реєстр банків-власників, який має містити такі обов'язкові реквізити:

1) код банку-власника;

2) балансовий номер рахунку банку, на якому обліковувались депозитні сертифікати в Системі СЕРТИФ до моменту блокування для погашення;

3) код депозитних сертифікатів;

4) кількість депозитних сертифікатів;

5) сума вкладу (номінальна вартість) депозитних сертифікатів та процентів за користування ними.

85. На початку операційного дня дати погашення депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ здійснюється автоматичне блокування депозитних сертифікатів, що підлягають погашенню на відповідні пасивні балансові рахунки банків-власників для обліку депозитних сертифікатів, заблокованих для погашення із збереженням режиму обтяження зобов'язаннями.

86. Операційний департамент забезпечує перерахування коштів банкам-власникам за депозитні сертифікати, які на день погашення не обтяжені зобов'язаннями, до 11.00 дня погашення депозитних сертифікатів на відповідні рахунки, реквізити яких були повідомлені банками Операційному департаменту.

87. У разі отримання реєстру банків-власників з ознакою обтяження Операційний департамент після отримання відповідних повідомлень/розпоряджень забезпечує перерахування коштів відповідно до цього Положення та інших нормативно-правових та розпорядчих актів Національного банку.

88. У разі настання строку погашення депозитних сертифікатів, що є заблокованими як застава за міжбанківськими кредитами, сума коштів від їх погашення та сплачені за ними проценти зараховуються на балансовий рахунок бухгалтерського обліку 4746 "Кредиторська заборгованість за операціями з фінансовими інвестиціями" Національного банку до отримання ним письмових узгоджених розпоряджень від банку-кредитора і банку-заставодавця.

89. У разі погашення депозитних сертифікатів, що є заблокованими як застава за кредитами овернайт та/або кредитами рефінансування, сума коштів від їх погашення та сплачені проценти для відображення в бухгалтерському обліку зараховуються на балансовий рахунок 4629 "Транзитний рахунок за іншими операціями" Національного банку до отримання розпоряджень від Департаменту супроводження кредитів.

90. Погашення депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ на дату погашення відбувається під час завершення операційного дня відповідно до реєстру банків-власників.

91. Обслуговування операцій з дострокового погашення депозитних сертифікатів за ініціативою банку або Національного банку (у тому числі дострокового невиконання за вимогою Національного банку) здійснюється Відділом, Операційним департаментом та ЦРП на підставі відповідних повідомлень/розпоряджень Департаменту відкритих ринків із зазначенням умов дострокового погашення.

92. Відділ після отримання відповідного повідомлення виконує в Системі СЕРТИФ операцію щодо блокування депозитних сертифікатів для дострокового погашення, за результатами якої відповідна кількість депозитних сертифікатів переказується на балансові рахунки банків-власників для обліку депозитних сертифікатів, заблокованих для погашення, із збереженням режиму обтяження зобов'язаннями.

93. ЦРП після виконання Відділом відповідних операцій щодо блокування депозитних сертифікатів для дострокового погашення формує та надає Операційному департаменту відповідні реєстр банків-власників.

94. Операційний департамент забезпечує перерахування коштів на підставі отриманого реєстру банків-власників та повідомлень/розпоряджень згідно з цим Положенням та за допомогою засобів ПТЗ СертЛайн або шляхом надання відповідного повідомлення здійснює підтвердження перерахування коштів за депозитні сертифікати, що погашаються.

95. Дострокове погашення депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ виконується Відділом після отримання підтвердження Операційного департаменту в ПТЗ СертЛайн або повідомлення Операційного департаменту про перерахування коштів.

96. У разі неможливості перерахування коштів за депозитні сертифікати, що заблоковані для погашення, депозитні сертифікати залишаються заблокованими, а їх погашення здійснюється на наступний робочий день.

97. За результатами погашення депозитних сертифікатів у Системі СЕРТИФ здійснюються відповідні проводки.

98. Якщо дата погашення депозитних сертифікатів припадає на неробочий день, то операції з погашення депозитних сертифікатів здійснюються на наступний робочий день.

Начальник Відділу
депозитарного обліку
державних цінних паперів



А.В. Супрун


ПОГОДЖЕНО:





Заступник Голови
Національного банку України


О.Є. Чурій



Додаток 1
до Положення про порядок
обліку та проведення
Національним банком України
та банками України операцій
з депозитними сертифікатами
Національного банку України
(пункт 10 розділу I)


ВІДОМІСТЬ
сквитованих розпоряджень

№ з/п

Тип та ознака розпорядження

Код

Сума (грн.)

Кількість депозитних сертифікатів

Дата та номер договору

Додаткові реквізити одержувача/платника коштів

банку-продавця

банку-покупця

депозитних сертифікатів

код одержувача/платника

код банку-одержувача/платника

номер грошового рахунку одержувача

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

Додаток 2 
до Положення про порядок 
обліку та проведення 
Національним банком України 
та банками України операцій 
з депозитними сертифікатами 
Національного банку України 
(пункт 16 розділу II)

ДОГОВІР № 
про розрахунки за операціями з депозитними сертифікатами Національного банку України


 

Додаток 3 
до Положення про порядок 
обліку та проведення 
Національним банком України 
та банками України операцій 
з депозитними сертифікатами 
Національного банку України 
(пункт 20 глави 1 розділу III)

ПЛАН 
балансових рахунків та структура аналітичного рахунку Системи кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ

1. Облік депозитних сертифікатів Національного банку України (далі - депозитні сертифікати) здійснюється на підставі плану балансових рахунків.

2. Балансові рахунки в Системі кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ (далі - Система СЕРТИФ) мають таку структуру:

Номер з/п

Номер рахунку

Назва розділу та рахунку

Характеристика рахунку

 

1

2

3

4

 

2

 

Розділ I

 

 

3

 

Депозитні сертифікати, що розміщуються

 

 

4

99950

Депозитні сертифікати, що розміщуються

Активний

 

5

58950

Депозитні сертифікати, що не розміщені

Пасивний

 

6

58410

Депозитні сертифікати, що заблоковані під час розміщення для подальшої сплати

Пасивний

 

7

 

Розділ II

 

 

8

 

Депозитні сертифікати в обігу

 

 

9

99990

Депозитні сертифікати в обігу

Активний

 

10

58310

Депозитні сертифікати, що перебувають у власності банків, не обтяжені зобов'язаннями

Пасивний

 

11

58510

Депозитні сертифікати, заблоковані як застава за кредитами Національного банку України

Пасивний

 

12

58210

Депозитні сертифікати, заблоковані для оплати за позабіржовими операціями, що виконуються за принципом "поставка проти оплати"

Пасивний

 

13

58610

Депозитні сертифікати, заблоковані як застава за міжбанківськими кредитами

Пасивний

 

14

56610

Депозитні сертифікати, заблоковані за остаточними розрахунками міжбанківського кредитування

Пасивний

 

15

58710*

Депозитні сертифікати, заблоковані для участі в торгах

Пасивний

 

16

58810*

Депозитні сертифікати, заблоковані для здійснення розрахунків за результатами торгів

 

 

17

58910

Депозитні сертифікати, заблоковані за договорами на позабіржовому ринку

Пасивний

 

18

58370

Депозитні сертифікати не обтяжені зобов'язаннями, заблоковані для погашення

Пасивний

 

19

58570

Депозитні сертифікати, заблоковані як застава за кредитами Національного банку України, заблоковані для погашення

Пасивний

 

20

58670

Депозитні сертифікати, заблоковані як застава за міжбанківськими кредитами, заблоковані для погашення

Пасивний

 

21

58110

Депозитні сертифікати, заблоковані для оформлення забезпечення за кредитами, строк погашення яких настав

Пасивний

 
 
 

__________ 
*Код біржі (остання цифра рахунку).

3. Сегментна структура аналітичного рахунку в Системі СЕРТИФ:

XXXXX1XXXXX2XXXXXX3,

де X - розряди кодової частини сегмента,

цифри 1 - 3 - номери сегментів.

4. П'ятирозрядний перший сегмент (XXXXX1) визначає номер балансового рахунку в Системі СЕРТИФ.

Цифри, що використовуються під час нумерації першого п'ятирозрядного сегмента, у Системі СЕРТИФ відповідають такому:

перша цифра сегмента - тип рахунку:

"5" - пасивний рахунок;

"9" - активний рахунок;

друга цифра сегмента:

"8" - депозитні сертифікати в процесі розміщення, не обтяжені зобов'язаннями, заблоковані для участі в торгах, заблоковані для розрахунків за результатами торгів, заблоковані за кредитами рефінансування;

"6" - депозитні сертифікати заблоковані для розрахунків за операціями на позабіржовому ринку;

"9" - активний рахунок;

третя цифра сегмента - для активних - "9", для пасивних рахунків - тип блокування:

"1" - заблоковані для оформлення забезпечення за кредитами Національного банку України, строк погашення яких настав;

"2" - заблоковані для оплати за позабіржовими операціями;

"3" - не обтяжені зобов'язаннями;

"4" - заблоковані під час розміщення для подальшої сплати;

"5" - як застава за кредитами Національного банку України;

"6" - як застава за міжбанківськими кредитами;

"7" - заблоковані для участі в торгах;

"8" - заблоковані для здійснення розрахунків за результатами торгів;

"9" - заблоковані за договорами на позабіржовому ринку;

четверта цифра сегмента - належність депозитних сертифікатів або життєвий цикл депозитних сертифікатів:

"1" - власність банку;

"5" - депозитні сертифікати, що розміщуються;

"7" - депозитні сертифікати, що погашаються;

"9" - депозитні сертифікати в обігу;

п'ята цифра сегмента - "0", "2", "3" - символ, що визначає код біржі, на торгах якого укладалися договори щодо депозитних сертифікатів; 2 - ПАТ "Фондова біржа ПФТС"; 3 - ПАТ "Фондова біржа "Перспектива"; для всіх інших рахунків використовується цифра "0".

5. П'ятирозрядний другий сегмент (XXXXX2) визначає код депозитних сертифікатів.

Код випуску депозитних сертифікатів формується ПТЗ КредЛайн в автоматизованому режимі під час розміщення депозитних сертифікатів.

Інформація про коди депозитних сертифікатів і строки їх погашення міститься в спеціальному довіднику Системи СЕРТИФ, який постійно підтримується в актуальному стані та є доступним банкам для перегляду в програмно-технологічному забезпеченні СертЛайн.

6. Шестирозрядний третій сегмент (XXXXXX3) визначає код банку, який є власником депозитних сертифікатів. Цифрові значення цього сегмента відповідають номерам кодів банків.


 

Додаток 4 
до Положення про порядок 
обліку та проведення 
Національним банком України 
та банками України операцій 
з депозитними сертифікатами 
Національного банку України 
(пункт 20 глави 1 розділу III)

ПЕРЕЛІК 
проводок за операціями з депозитними сертифікатами в Системі кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ

Номер з/п

Дебет

Кредит

Примітка

 

1

2

3

4

 

1

1. Розміщення депозитних сертифікатів Національного банку України (далі - депозитний сертифікат):

 

2

розміщення депозитних сертифікатів

 

3

99950

58950

балансові рахунки Національного банку України (далі - Національний банк) (на загальний обсяг розміщених депозитних сертифікатів за результатами проведення тендера з розміщення депозитних сертифікатів)

 

4

58950

99950

99950

58410

балансові рахунки Національного банку (на загальний обсяг депозитних сертифікатів, що були розміщені);

балансові рахунки банків (на кількість депозитних сертифікатів, що були розміщені)

 

5

58410 
99990

58310 
99950

балансові рахунки банків (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені)

 

6

анулювання в разі несплати коштів за депозитні сертифікати:

 

7

58410

99950

балансові рахунки банку (на кількість депозитних сертифікатів, що не були оплачені)

 

8

2. Купівля-продаж депозитних сертифікатів на біржовому ринку:

 

9

блокування для участі в торгах:

 

10

58310

58710*

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, що заблоковані для продажу)

 

11

блокування депозитних сертифікатів для здійснення розрахунків за результатами торгів:

 

12

58710*

58810*

балансові рахунки банку-продавця для розрахунків за результатами торгів

 

13

зарахування на рахунки банку-покупця в разі оплати:

 

14

58810*

99990

99990

58310

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені);

балансові рахунки банку-покупця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені)

 

15

3. Репо-продаж депозитних сертифікатів на біржовому ринку:

 

16

блокування на участь у торгах біржі:

 

17

58310

58710*

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, заблоковані для продажу)

 

18

блокування депозитних сертифікатів для здійснення розрахунків за результатами торгів:

 

19

58710*

58810*

балансові рахунки банку-продавця для розрахунків за результатами торгів

 

20

зарахування на рахунки банку-покупця в разі оплати:

 

21

58810*

99990

99990

58310

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені);

балансові рахунки банку-покупця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені)

 

22

4. Репо-викуп депозитних сертифікатів на біржовому ринку:

 

23

блокування на участь у торгах біржі:

 

24

58310

58710*

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, заблоковані для продажу)

 

25

блокування депозитних сертифікатів для здійснення розрахунків за результатами торгів:

 

26

58710*

58810*

балансові рахунки банку-продавця для розрахунків за результатами торгів

 

27

зарахування на рахунки банку-покупця в разі оплати:

 

28

58810*

99990

99990

58310

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені);

балансові рахунки банку-покупця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені)

 

29

5. Розблокування депозитних сертифікатів заблокованих для участі в торгах:

 

30

58710*

58310

балансові рахунки банку-продавця

 

31

6. Розблокування депозитних сертифікатів заблокованих для розрахунків у разі неперерахування банком-покупцем коштів за операціями купівлі-продажу, репо-продажу або репо-викупу на біржовому ринку:

 

32

58810*

58310

балансові рахунки банку-продавця на кількість розблокованих депозитних сертифікатів

 

33

7. Купівля-продаж депозитних сертифікатів на позабіржовому ринку з дотриманням принципу "поставка проти оплати":

 

34

блокування депозитних сертифікатів з метою продажу:

 

35

58310

58910

58910

58210

балансові рахунки банку-продавця (за несквитованими розпорядженнями, що очікують пари);

балансові рахунки банку-продавця (після квитування розпоряджень, що очікують оплати)

 

36

зарахування на рахунки банку-покупця в разі оплати:

 

37

58210

99990

99990

58310

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені);

балансові рахунки банку-покупця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені)

 

38

8. Розблокування депозитних сертифікатів заблокованих для розрахунків у разі неперерахування банком-покупцем коштів в операціях купівлі-продажу на позабіржовому ринку з дотриманням принципу "поставка проти оплати":

 

39

58210

58310

балансові рахунки банку-продавця

 

40

9. Купівля-продаж депозитних сертифікатів на позабіржовому ринку з дотриманням принципу "поставка без оплати":

 

41

блокування депозитних сертифікатів з метою продажу:

 

42

58310

58910

балансові рахунки банку-продавця (за несквитованими розпорядженнями, що очікують пари)

 

43

зарахування на рахунки банку-покупця в разі оплати:

 

44

58910

99990

99990

58310

балансові рахунки банку-продавця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені);

балансові рахунки банку-покупця (на кількість депозитних сертифікатів, що були оплачені)

 

45

10. Операції з депозитними сертифікатами щодо забезпечення виконання зобов'язань за кредитами, наданими Національним банком України через механізм рефінансування:

 

46

блокування/додаткове блокування/заміна (збільшення) застави депозитних сертифікатів за кредитами Національного банку України:

 

47

58310 
58110

58510

балансові рахунки банку-заставодавця (на кількість депозитних сертифікатів, що блокуються в заставу за кредитом Національного банку України)

 
 
 
 

47-1

блокування депозитних сертифікатів для оформлення застави за кредитами Національного банку України, строк погашення яких настав:

 

47-2

58310

58110

балансові рахунки банку-заставодавця (на кількість депозитних сертифікатів, що блокуються для оформлення забезпечення)

 

47-3

блокування депозитних сертифікатів, що відібрані в заставу за новими кредитами Національного банку України:

 

47-4

58110

58510

балансові рахунки банку-заставодавця (на кількість депозитних сертифікатів, що блокуються в заставу за кредитом Національного банку України)

 

47-5

розблокування депозитних сертифікатів, що не відібрані в заставу за новими кредитами Національного банку України:

 

47-6

58110

58310

балансові рахунки банку-заставодавця (на кількість депозитних сертифікатів, що не відібрані в заставу)

 

48

розблокування депозитних сертифікатів у разі вивільнення з-під застави/повернення кредиту Національного банку України та відсотків за ним/заміна (зменшення) застави:

 

49

58510

58310

балансові рахунки банку-заставодавця (після повернення кредиту)

 

50

11. Операції з депозитними сертифікатами щодо забезпечення міжбанківського кредиту:

 

51

блокування депозитних сертифікатів під час надання міжбанківського кредиту:

 

52

58310

58910

балансові рахунки банку-заставодавця депозитних сертифікатів

 

53

зарахування на рахунки банку-заставодавця в разі перерахування коштів:

 

54

58910

58610

балансові рахунки банку-заставодавця депозитних сертифікатів

 

55

розблокування депозитних сертифікатів під час повернення міжбанківського кредиту:

 

56

58610 
56610

56610 
58310

балансові рахунки банку-заставодавця (після повернення кредиту)

 

57

розблокування депозитних сертифікатів у разі неповернення міжбанківського кредиту шляхом зарахування на користь банку-заставодавця за домовленістю сторін:

 

58

58610 
56610

56610 
58310

балансові рахунки банку-заставодавця

 

59

перереєстрація прав власності за депозитними сертифікатами в разі неповернення міжбанківського кредиту шляхом зарахування на користь банку-заставодержателя за домовленістю сторін або за безумовною операцією:

 

60

58610 
56610 
99990

56610 
99990 
58310

балансові рахунки банку-заставодавця

балансові рахунки банку-заставодержателя

 

61

12. Розблокування депозитних сертифікатів з транзитного рахунку в кінці операційного дня:

 

62

58910

58310

балансові рахунки банку-заставодавця

 

63

13. Погашення/дострокове погашення депозитних сертифікатів:

 

64

58310 
58510 
58610

58370 
58570 
58670

балансові рахунки банку (заблоковані для погашення)

 

65

58370 
58570 
58670

99990

балансові рахунки банку (депозитних сертифікатів, що погашаються)

 

 

Додаток 5 
до Положення про порядок 
обліку та проведення 
Національним банком України 
та банками України операцій 
з депозитними сертифікатами 
Національного банку України 
(пункт 27 глави 1 розділу III)

 

         

 

ВИПИСКА 
з рахунку банку в Системі кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ

за ___ ____________ 20__ р.

Назва банку

________ 
(код банку)

________ 
(код ДС)

__________ 
(№ рахунку)

Вхідне сальдо

Дата останнього руху ___ ____________ 20__ р. 
________________________________________ 
(зазначається сума цифрами)

       

 

Кореспондент

Дебет

Кредит

Код

назва

рахунок

         

Вихідне сальдо

______________________________________________ 
(зазначається сума цифрами)

           

 


Додаток 6
до Положення про порядок
обліку та проведення
Національним банком України
та банками України операцій
з депозитними сертифікатами
Національного банку України
(пункт 29 глави 1 розділу III)


РЕГЛАМЕНТ
роботи в Системі кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ

1. Регламент роботи в системі кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ (далі - Регламент) установлює регламент роботи та технологічний порядок надання до системи кількісного обліку депозитних сертифікатів СЕРТИФ (далі - Система СЕРТИФ) електронних документів під час обслуговування операцій на рахунках Системи СЕРТИФ, уключаючи розрахунки за договорами щодо депозитних сертифікатів Національного банку (далі - депозитний сертифікат).

2. У Системі СЕРТИФ виконуються операції за договорами щодо депозитних сертифікатів, уключаючи розрахунки за ними, на підставі таких типів документів:

1) розпоряджень банків за укладеними на позабіржовому ринку договорами щодо депозитних сертифікатів;

2) електронних реєстрів укладених договорів, що містять електронну відомість сквитованих розпоряджень, наданих біржами за результатами укладених договорів на торгах, які були ними проведені;

3) електронної відомості сквитованих розпоряджень, сформованої в програмно-технологічному забезпеченні КредЛайн за результатами задоволених заявок на одержання кредитів овернайт, кредитів рефінансування під заставу депозитних сертифікатів або сформованої під час розблокування депозитних сертифікатів під час виконання погашення кредитів овернайт та кредитів рефінансування;

4) інших документів, передбачених нормативно-правовими та розпорядчими актами Національного банку України та законодавством України.

3. Операційний день Системи СЕРТИФ розпочинається о 9.00 і закінчується о 20.00 кожного робочого дня.

4. За договорами щодо депозитних сертифікатів на біржовому та позабіржовому ринках, що виконуються за принципом "поставка проти оплати", Система електронних платежів (надалі - СЕП) згідно з регламентом її роботи приймає платіжні доручення з 9.00 до 18.00, а Система СЕРТИФ за такими договорами приймає відповідні документи з такими особливостями:

1) електронні реєстри укладених договорів від бірж з 9.00 до 17.55;

2) розпорядження банків щодо операцій з депозитними сертифікатами, що виконуються з дотриманням принципу "поставка проти оплати" з 9.00 до 17.55;

3) повідомлення про перерахування коштів від СЕП з 9.00 до 18.30.

5. У разі зміни регламенту роботи СЕП відповідним чином змінюється Регламент.

6. За договорами щодо депозитних сертифікатів, що виконуються за принципом "поставка без оплати" Система СЕРТИФ, приймає відповідні розпорядження та електронні відомості сквитованих розпоряджень з 9.00 до 19.30.



Інші НПА

Постанова Правління НБУ №862 від 03.12.2015 Про внесення змін до нормативно-правового акта Національного банку України Наказ Мінрегіон №288 від 12.11.2015 Про визнання такими, що втратили чинність, деяких наказів Державного комітету України із земельних ресурсів Постанова КМУ №994 від 02.12.2015 Про внесення змін до Порядку та умов надання у 2015 році субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, опалення та постачання гарячої води, послуги з централізованого водопостачання, водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню та/або іншим підприємствам централізованого питного водопостачання та водовідведення, які надають населенню послуги з централізованого водопостачання та водовідведення, яка виникла у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії та послуг з централізованого водопостачання, водовідведення, опалення та постачання гарячої води тарифам, що затверджувалися та/або погоджувалися органами державної влади чи місцевого самоврядування Постанова КМУ №992 від 25.11.2015 Про затвердження Порядку здійснення спеціального використання водних біоресурсів у внутрішніх рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах), внутрішніх морських водах, територіальному морі, виключній (морській) економічній зоні та на континентальному шельфі України Розпорядження КМУ №1243 від 25.11.2015 Про внесення змін до плану заходів з виконання Програми діяльності Кабінету Міністрів України та Стратегії сталого розвитку “Україна - 2020” у 2015 році Постанова КМУ №991 від 11.11.2015 Про затвердження Ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності Розпорядження Президент №780 від 04.12.2015 Про звільнення Р. Шишки з посади голови Бродівської районної державної адміністрації Львівської області Розпорядження КМУ №1246 від 04.12.2015 Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству інфраструктури на 2015 рік Закон України ВРУ №769 від 10.11.2015 Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо окремих питань накладення арешту на майно з метою усунення корупційних ризиків при його застосуванні Розпорядження КМУ №1247 від 04.12.2015 Про перерозподіл деяких видатків державного бюджету, передбачених Міністерству освіти і науки на 2015 рік